•  
  • Stevan Filipović, reditelj filma „Pored mene"

   FEST 2016 / Vesti / Stevan Filipović, reditelj filma ...
   28. Februar 2016.
   U bioskopima smo imali ukupno više od 80.000 gledalaca, što je veliki uspeh za jedan mali, ne previše pretenciozan film koji je u glavnim ulogama imao potpuno nepoznate mlade glumce i glumice

   - Uz Zlatnu arenu u Puli i druge nagrade Vaš film je imao i veliki broj gledalaca u bioskopima. Šta Vam u tom kontekstu znači učešće na Festu?

   S. F. - U bioskopima smo imali ukupno više od 80.000 gledalaca, što je veliki uspeh za jedan mali, ne previše pretenciozan film koji je u glavnim ulogama imao potpuno nepoznate mlade glumce i glumice, i koji se vrlo otvoreno bavio nekim ne previše popularnim temama.
   Fest posle svega toga dođe kao jagoda na onom šlagu na torti. Još jedna prilika za beogradsku publiku da pogleda film, ali pre svega čast da se bude deo festivala uz koji je većina nas zavolela filmsku umetnost. Neki toliko, da su poželeli time da se bave do kraja života.

   - Da li ste zadovoljni reakcijama mlade publike, o kojoj je reč u ovoj savremenoj drami?

   S. F. - Prezadovoljan. I gledanost u bioskopima, i činjenica da su mladi glumci u međuvremenu doživeli tako velike uspehe (Slaven Došlo na ''Talent kampusu'' festivala u Berlinu; uloge u drugim filmovima, predstavama i serijama koje su dobili Milica Majkić, Nikola Glišić, Matea Milosavljević, Gorica Regodić, Darko Ivić i ostali; broj pratilaca na društvenim mrežama; milion i trista hiljada pregleda pesme ''Pored mene'' na YouTube-u, itd.), kao i tako burne reakcije i komentari velikog dela mlađe (i starije) publike su nešto najlepše čemu možete da se nadate dok radite bilo koji film.

   - Koji aspekti filma su bili interesantni inostranoj publici?

   S. F. - Film je upravo bio prikazan na festivalima u Norveškoj, Švedskoj (gde je direktorka fotografije Maja Radošević dobila nagradu), kao i u Parlamentu Velike Britanije, gde se trenutno nalazim, i Univerzitetu u Kembridžu. Reakcije su bile zanimljive - većina gledalaca je primetila da je ''poznavala'' barem nekoliko likova iz našeg razreda, a bilo je interesantno videti i roditelje sa decom, tinejdžerima, koji su gledali i zajedno analizirali film. Mnogi su bili zahvalni na prozoru u svet u kome žive njihova deca, i uveravali su nas da su generacijski problemi sa identitetom slični i u Londonu i u Stokholmu i u Tromsu, na samom severu Norveške.

   - Šta će biti tema Vašeg sledećeg projekta?

   S. F. - Nisam siguran šta će mi biti sledeći projekat. Tačnije, po prvi put istovremeno pripremam tri nova filma, a u ovom poslu nikad ne možete biti sigurni koji od njih će, kada i kako prvi doći na red, ako i jedan uopšte dođe do faze realizacije. Sva tri su veoma različita - angažovana komedija, drama sa primesama trilera i dečiji avanturistički film. Rekao bih da se bavim temama koje su me uvek zanimale, samo na drastično različite načine.
    

  •  
  •  
  •