•  
  • Ekipa filma IDILA

   FEST 2016 / Vesti / Ekipa filma IDILA
   02. Mart 2016.
   Reditelj Tomaž Gorkič, direktor fotografije Nejc Saje, producent Zoran Dževerdanović

   Ekipa filma IDILA, reditelj Tomaž Gorkič, direktor fotografije Nejc Saje, producent Zoran Dževerdanović

   -Tomaž, u  filmu prikazujete sudar dva sveta, jedan je onaj koji vidimo u kafiću na početku filma, drugi je ono što je u brdima, ruralno. Sudarom ta dva sveta ste želeli da ukažete na šta?

   Kao prvo celi naš život se sastoji iz dve strane, crnog i belog, dobrog i lošeg. To je prikazivanje ove dve strane čovečanstva, možda na malo drugačiji način, ne preko ljubavi, nego preko mržnje.

   -Vaš glavni junak je žena, što nije tako često u regionalnoj kinematografiji.

   To je tipični šovinizam, ja ne vidim razlike, svi smo mi ljudi. Čini mi se da je potpuno apsurdno, živimo u nekom civilizovanom svetu, a još uvek je boj između polova. To mi se čini apsurdnim, zašto ne bi žene imale ista prava kao muškarci.

   -Pitanje za direktora fotografije: Sa kakvim izazovima ste se suočavali na snimanju? S jedne strane imate savršenu prirodu, a s druge strane bunker gde je sve sivo i tamno i u potpunoj suprotnosti s onim spolja.

   Bio je izazov snimiti sve u prirodi pošto naš budžet nije bio dovoljno visok da bismo priuštili rasvetu, tako da smo sve radili sa prirodnim svetlom. Izazov je bio kako to snimiti, ni kamera nije bila baš najbolja. Ali imali smo veliku sreću sa vremenom, sa suncem i oblacima, tako da smo uspeli. Za podrum smo tražili nešto da bude što sivlje, što zagađenije.

   -Pitanje za producenta: Ima li ovakav film publiku u Sloveniji?

   Mi smo na festivalu slovenskog filma dobili četiri nagrade, glavnu nagradu za najbolji film, nagradu za scenografiju i nagradu za sporednu mušku i žensku ulogu. Publika je dobro primila film, ovo je prvi takav projekat, žanrovski, u Sloveniji, s takvim efektima i takvom pričom. Inače je film već bio u distribuciji u Sloveniji ali moramo reći da je u ovo vreme pala gledanost filmova generalno. U Sloveniji imamo 6000 gledalaca, drugi smo po gledanosti slovenački film.

   -Pitanje za reditelja: Kakav odnos imate prema filmu Hills have eyes Vesa Krejvena s obzirom da ima dosta sličnosti sa Idilom.

   Više sam se nadovezao na Deliverance i Texas Chainsaw Massacre, jer mi je nekako bliža ova devijacija u glavi. Pošto svi znamo ako piješ previše alkohola i jedeš previše masti dobiješ raznorazne devijacije na mozgu, tako da to je Francl, popio previše i pojeo previše.

  •  
  •  
  •