•  
  • Žiri programa Srpski film

   FEST 2016 / Vesti / Žiri programa Srpski film
   02. Mart 2016.
   Jako je važno da postoji festival gde ćemo imati nacionalnu selekciju, i dobro je da FEST bude to mesto, da ima takmičarski karakter

   Danas su se na pres konferenciji predstavili članovi žirija nacionalne selekcije: Dragan Bjelogrlić, Vuk Ršumović, Nevio Marasović, Kozmina Stratan i Bernd Buder.

   -Dragane, rekli ste na otvaranju da ćete biti pravedni i strogi. Ocenite u celosti ovogodišnju produkciju.

   Dragan Bjelogrlić: Moram da kažem da smo na pola festivala i da je nezahvalno da dajemo neki presek, ali generalno možemo da kažemo da je produkcija brojna. Moglo je da se postavi pitanje da li je bila potrebna preselekcija, ali to je možda pitanje za neku panel diskusiju u budućnosti. Primetno je bogatstvo različitih žanrova, nazire se čak i neki novi pravac, ali o tome bih govorio na samom kraju. I veliko je prisustvo debitanata, naša kinematografija je poznata kao debitantska i to se potvrđuje i ovaj put.

   -Vuče, prošle godine osvojili ste Beogradskog pobednika za film Ničije dete. Šta će biti ono za čime ćete tragati i ocenjivati kod filmova?

   Vuk Ršumović: Prvenstveno je cilj da pogledamo sve filmove, da nekako obuhvatimo kompletno tu produkciju. Mislim da je jako dobro što ove godine postoji i selekcija manjinskih koproduckija. U tom smislu ipak nas sada ova selekcija stavlja u malo širi kontekst da vidimo i šta je aktuelna produkcija regiona i da samim tim pokušamo da sami sebe preispitamo, gde smo mi u odnosu na okolinu. Slažem se sa Draganom da ovo još uvek nije do kraja precizno definisana selekcija, mislim da se još uvek traga za pravim identitetom. Jako je važno da postoji festival gde ćemo imati nacionalnu selekciju, i dobro je da FEST bude to mesto, da ima takmičarski karakter. S druge strane je dobro i da postoji neki kriterijum selekcije, nije greh imati manju selekciju ali kvalitetniju.

   Nevio Marasović: Složio bih se sa kolegama, dobili smo filmove koji su žanrovski i po kvalitetu šaroliki. Imamo ozbiljan posao pred sobom da u svim kategorijama dodelimo nagrade prema zaslugama, a eto imamo i te manjinske koprodukcije. Pošto sam pogledao celokupan dijapazon srpskog filma zanimljivo mi je gledati šta se događa kod nas u regionu. S obzirom da sam ja iz Hrvatske mogu da uporedim srpske i hrvatske filmove, postoje sličnosti, postoje razlike.

   -Kozmina, koliko znate o srpskom filmu do sada, da li ste ranije nešto gledali i upoznali se sa našim autorima?

   Kozmina Stratan: Prvo hvala na pozivu, jako je uzbudljivo biti ovde i drago mi je što sam izabrana baš za ovu selekciju jer do sad nisam pratila srpsku kinematografiju. Tako da sam čist gledalac, trudim se da ne znam previše o filmovima pre nego što ih gledam jer želim da imam svež i čist pogled. Radujem se da vidim sve filmove.

   -Bernd Buder je umetnički direktor Kotbus festivala, koji se fokusira na kinematografije jugoistočne Evrope, i sigurno je neki od ovih filmova gledao i zna dosta o srpskom filmu. Bernde, kakve su karakteristike savremenog srpskog filma?

   Bernd Buder: Velika je čast biti u ovom žiriju i velika odgovornost. Mislim da imamo veliki izbor stilova i različitih pristupa, zatim imamo miks između komercijalnih filmova i arthaus filmova, imamo filmove koji su bili u Kanu i u Berlinu i filmove uspešne u regionu, neke filmove koji su razumljivi samo u regionu, i neke koji su univerzalni, tako da je interesantno gledati sve to. U selekciji imamo 19 filmova od kojih je 3 prikazano na festivalima A liste, što je ogroman broj kad prebacite u procente. U Nemačkoj produciramo možda 120 filmova a takođe 5 bude na svetskim festivalima, tako da je ovo vrlo uspešna godina za srpski film. Baš sam srećan kad gledam ove filmove i vidim tu raznolikost tema kojima se bave, a takođe i nekim tabu temama.

    

    

  •  
  •  
  •