•  
  • Žiri glavnog takmičarskog prorgrama

   FEST 2016 / O festivalu / Žiri / Žiri glavnog takmičarskog prorgrama

   U Glavnom takmičarskom programu naći će se 16 filmova iz 13 zemalja: Francuske, Irana, Nemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD. “U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života”, kaže umetnički direktor Jugoslav Pantelić.  Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik .

   Predsednik Žirija biće uvaženi ruski reditelj Pavel Lungin. Karijeru je započeo kao scenarista, a 1990. debitovao je kao reditelj filmom Taksi-Blyuz koji mu je doneo nagradu za režiju u Kanu. Njegov drugi film, Luna Park, bio je u trci za Zlatnu palmu, a u Kanu su takođe prikazani Svadba (2000) i Car (2009). Poznat je i po izuzetno ocenjenom i uticajnom filmu Ostrvo (2006) o pravoslavnom monahu koji pokušava da okaje greh iz mladosti. Filmom je zatvoren festival u Veneciji, a Lungin je dobio pohvalu i od ruskog patrijarha.

   Darko Bajić je jedan od kultnih srpskih reditelja koji je karijeru započeo još 1982. diplomskim filmom Direktan prenos. Usledila je popularna tv serija Sivi dom, kao i filmovi Crni bombarder, Balkanska pravila i Rat uživo. Prošle godine režirao je jedan od najgledanijih filmova u domaćim bioskopima, Bićemo prvaci sveta. Profesor je na katedri za filmsku režiju, osnivač je i predsednik Asocijacije filmskih reditelja Srbije, jedan je od osnivača FCS i višegodišnji član i predsednik UO FCS.

   Hristina Popović, srpska glumica, svoju prvu ulogu ostvarila je sa samo 7 godina u pozorištu, a na filmu je debitovala 1991. ulogom u ostvarenju Noć u kući moje majke. Ostvarila je zapažene uloge u serijama Ulica lipa i Vratiće se rode,filmovima Beli lavovi, Krugovi, Parada i Pored mene, a na FEST-u ćemo je gledati u filmu Dobra žena.
   Janko Popović Volarić je hrvatski filmski, pozorišni i televizijski glumac. Diplomirao je na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Snimio je desetak kratkih i dugih filmova kao što su Majka asfalta, Vis A Vis, isto toliko televizijskih serija (Počivali u miru, Ponos Ratkajevih). Takođe, glumio je u dvadesetak pozorišnih predstava (Plemena, Thelma & Louise).

   Gjermund Gisvold je norveški pisac i scenarista. Nedavno je objavio roman Gjøkungen (2015), priznat od strane kritike, i nekoliko puta boravio na Balkanu, radeći na različitim projektima. Napisao je scenario za najnoviji film nagrađivanog hrvatskog reditelja Nevia Marasovića Goran (2016). 

  •  
  •  
  •