•  
  • Žiri programa srpski film

   FEST 2016 / O festivalu / Žiri / Žiri programa srpski film

   U nacionalnoj selekciji 44. FEST-a biće prikazano 19 filmova, od kojih premijerno -  Vlažnost, Dobra žena, Otadžbina,  ProcepApofenija, Otvorena Paluba ispod Terazija. Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik . Od ove godine u nacionalnoj selekciji nalaze se i filmovi čiji je manjinski koproducent  Srbija od kojih ćemo premijerno gledati S one strane, Život je truba, Narodni heroj Ljiljan Vidić, Brat Dejan, Ti mene nosiš i Zvizdan. Ovi filmovi će se takmičiti za posebne nagrade za manjinske koprodukcije u tri kategorije - najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje. 

   Predsednik žirija je  Dragan Bjelogrlić, čuveni srpski glumac, producent, a odnedavno i reditelj. Debitovao je sa 15 godina u filmu Boško Buha, nakon čega je upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. Proslavio se ulogom u seriji Bolji život, a devedesetih je učvrstio status jednog od najpopularnijih domaćih glumaca ulogama u filmovima kao što su Crni bombarder, Lepa sela lepo gore, Rane, Balkanska pravila, Rat uživo... Ostvario je zapažene uloge i u serijama poput Pozorište u kući Vratiće se rode. 2010. uspešno je debitovao i kao reditelj filmom Montevideo, Bog te video, koji je pratio istoimenom serijom i nastavkom Montevideo, vidimo se. 

   članovi:

   Vuk Ršumović, srpski reditelj, prošle godine trijumfovao je na FEST-u osvojivši Beogradskog pobednika za svoj debitantski film Ničije dete. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i napisao je više scenarija za kratke filmove, serije, animirane i dokumentarne filmove. Njegov prvi rediteljski podvig,Ničije dete, osvojio je brojne nagrade na festivalima širom sveta- u Veneciji, Palm Springsu, Kairu, Abu Dabiju...

   Kozmina Stratan je mlada rumunska glumica. Studirala je novinarstvo i glumu. Debi na velikom platnu je imala 2012. u filmu Iza brda Kristijana Munđijua, za koji je osvojila nagradu za najbolju glumicu na kanskom festivalu. Dve godine kasnije, na berlinskom filmskom festivalu, bila je izabrana za Zvezdu u usponu. Ostvarila je brojne uloge u kratkim filmovima, dugometražnom filmu Shelley i HBO seriji When shall we kiss, a takođe glumi u pozorištu.

   Nevio Marasović je hrvatski filmski reditelj. Završio je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Dugometražnim filmovima The Show Must Go On i Vis-à-vis osvaja kritiku i niz nagrada u Hrvatskoj i inostranstvu, a nedavno je završio svoj poslednji film Goran. Pored toga, Marasović je autor i reditelj igrane humorističke mini-serije Instruktor.

   Bernd Buder, nemački filmski novinar i festivalski programski direktor, rođen je u Berlinu gde je studirao političke nauke. Bio je direktor programa berlinskog art bioskopa Berliner Filmkunsthaus Babylon, i angažovan kao konsultant od strane nekoliko filmskih festivala, među kojima su Forum Berlinala i Cinedays u Skoplju. Bio je direktor platforme za filmsku koprodukciju Connecting Cottbus, a od 2015. je programski direktor na Filmskom festivalu u Kotbusu. Takođe radi kao moderator i filmski novinar. 

  •  
  •  
  •