•  
  • Žiri programa Granice

   FEST 2016 / O festivalu / Žiri / Žiri programa Granice

   Takmičarski program Granice sastavni je deo FEST-a od prošle godine, a reč  je o kontroverznim, subverzivnih filmovima koji preispituju i brišu granice. Ova selekcija je posveta sličnom programu koji je početkom sedamdesetih, odnosno na samom početku FEST-a, kreirao Dušan Makavejev. U programu Granice se takmiči 11 filmova iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Japana, Tajlanda, Argentine, Indije, Etijopije i Poljske. Žiri će nagraditi najbolji film i dodeliti specijalno priznanje, a nagrada se dodeljuje u saradnji nedeljnika NIN i CEBEF-a.

   Predsednik žirija je Slobodan Šijan, kultni srpski reditelj. Završio je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti, a zatim i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Bavio se eksperimentalnim filmovima i tv programima, a osamdesetih je režirao neke od najboljih filmova domaće kinematografije- Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Kako sam sistematski uništen od idiota i Davitelj protiv davitelja. Bio je direktor Jugoslovenske kinoteke i profesor filmske režije na nekoliko fakulteta.

   Marko Njegić hrvatski novinar i filmski kritičar, radi kao filmski kritičar i novinar dnevnog lista Slobodna Dalmacija, bio je saradnik Filmskog festivala u Splitu, radijske emisije Odiseja u eteru, časopisa za filmologiju i filmsku kritiku Hrvatski filmski ljetopis i portala popcorn.hr, kao i član Vijeća za film i medijsku djelatnost Grada Splita. Uređivao je prvi hrvatski filmski mesečnik Hollywood, kao i nedeljni prilog „Reflektor“ u Slobodnoj, i objavio je knjigu FILMoteka kao kompilaciju filmsko-kritičarskog rada. Bio je član FIPRESCI žirija filmskih festivala u Motovunu i Ljubljani, i član žirija Festivala mediteranskog filma Split.

   Dragan Jovićević srpski novinar i filmski kritičar, diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti, i magistrirao na Fakultetu dramskih umetnosti, gde piše doktorat o žanrovima u srpskom filmu. Objavio je filmske knjige Krugovi i kletve, Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike i roman Poslednja kap. Radio je kao asistent režije i scenarista na nekoliko kratkometražnih filmova i u organizaciji više od dvadeset međunarodnih filmskih festivala. Programski je direktor Festivala srpskog filma fantastike. Trenutno je urednik kulture u nedeljniku NIN, a nekada je istu funkciju obavljao u dnevnom listu Danas.

  •  
  •  
  •